Quiz

Test hier je kennis

Beantwoord de 5 vragen!

Wat weet jij over banden en bandenspanning? Test nu je kennis en doe mee aan onze quiz! Wil je goed voorbereid zijn op de quiz, ga dan even door deze site.

IK DOE MEE

1. Welke impact heeft een band die 20% te laag is opgepompt op de levensduur van de band?

Gelieve een antwoord te selecteren om verder te gaan.

VOLGENDE

Correct, 'de levensduur van de band vermindert met 25%' was het juiste antwoord. Fout, 'de levensduur van de band vermindert met 25%' was het juiste antwoord. Jouw score tot hier /5

Onderschat de impact van een verkeerde bandenspanning niet. Een spanning die 20% te laag is, resulteert al in een 25% kortere levensduur van de band. En 30% te laag veroorzaakt zelfs een 50% kortere levensduur. Niet vergeten: de optimale bandenspanning van een doorsnee wagen met normale banden bedraagt tussen 2 en 2,5 bar.

2. Wat is de ideale profieldiepte van een band?

Gelieve een antwoord te selecteren om verder te gaan.

VOLGENDE

Correct, '4 tot 5 mm' was het juiste antwoord. Fout, '4 tot 5 mm' was het juiste antwoord. Jouw score tot hier /5

4 tot 5 mm is ideaal, met 3 mm raden we je al aan om de banden te vervangen, en vanaf 1,6 mm profieldiepte (het wettelijke minimum) is het alle hens aan dek: weg met die versleten banden!

3. De perfecte chauffeur kijkt elke maand keurig de bandenspanning van de wagen na. Maar hoeveel automobilisten doen dat effectief?

Gelieve een antwoord te selecteren om verder te gaan.

VOLGENDE

Correct, '1 op 5' was het juiste antwoord. Fout, '1 op 5' was het juiste antwoord. Jouw score tot hier /5

Amper 1 op 5 (21%) van de bestuurders checkt maandelijks de bandenspanning. Dat is alarmerend. De veiligheidsrisico’s en de gevolgen voor het milieu én voor je budget spreken nochtans voor zich.

4. Elke autoband heeft een bandenlabel. Welke informatie staat er op dit zogenaamde energielabel?

Gelieve een antwoord te selecteren om verder te gaan.

VOLGENDE

Correct, 'Info over de prestaties op het vlak van rolweerstand (brandstofverbruik), grip op een nat wegdek en extern rolgeluid.' was het juiste antwoord. Fout, 'Info over de prestaties op het vlak van rolweerstand (brandstofverbruik), grip op een nat wegdek en extern rolgeluid.' was het juiste antwoord. Jouw score tot hier /5

Het bandenlabel verwijst naar het brandstofverbruik, de grip (en dus de remprestaties) op een nat wegdek en het extern geluidsvolume, zeg maar het lawaai dat het rollen van de band veroorzaakt. Het is een prima hulpmiddel om samen met je bandenspecialist de beste bandenkeuze te maken.

5. Wat doet Recytyre?

Gelieve een antwoord te selecteren om verder te gaan.

VOLGENDE

Correct, 'Recytyre organiseert en stuurt de milieuverantwoorde inzameling en recyclage van de afvalbanden in België.' was het juiste antwoord. Fout, 'Recytyre organiseert en stuurt de milieuverantwoorde inzameling en recyclage van de afvalbanden in België.' was het juiste antwoord. Jouw score tot hier /5

Recytyre is uiteraard geen bandenmerk. De organisatie ontfermt zich ook niet over aapjes in dierentuinen, maar over de milieuverantwoorde inzameling en recyclage van de afvalbanden in België.

Jouw score: /5

Oei, werk aan de winkel! Jij hebt nog niet door hoe belangrijk banden en een correcte bandenspanning zijn voor je veiligheid, het milieu en je portemonnee. Begin alvast met deze website grondig door te nemen. Oei, banden en bandenspanning zijn voor jou nog onbekend terrein. Ga eens grondig door deze site en ontdek hoe belangrijk dit is voor je veiligheid, het milieu en je portemonnee. Hm, jouw kennis over banden en bandenspanning moet je dringend verder bijspijkeren. Ga eens grondig door deze site en ontdek hoe belangrijk dit is voor je veiligheid, het milieu en je portemonnee. Jij besteedt al wat aandacht aan je banden en aan de bandenspanning, en dat is prima, maar je bent nog verre van een echte expert. De info op deze site helpt je zeker verder en is goed voor je veiligheid, het milieu en je portemonnee. Sterk gedaan! Jij weet bijna alles over het belang van banden en van de juiste bandenspanning. Niet vergeten elke maand je bandenspanning te checken! Wow, jij weet echt alles over het belang van banden en van de juiste bandenspanning. Proficiat! En niet vergeten elke maand je bandenspanning te checken!
Hartelijk dank voor je deelname!

En vergeet vooral niet elke maand je bandenspanning te checken. Je hebt intussen wel begrepen hoe belangrijk je banden zijn voor je veiligheid, het milieu en je portemonnee.

Schrijf hier in op de GRATIS SMS-service om maandelijks een herinnering te ontvangen.

Wil je er nog meer over weten, Bekijk dan het onderzoek dat het BIVV en Recytyre voerden in 2016.

Deel je je resultaat alvast met je vrienden?

DIT MOET JE OOK ZIEN